Korvakademiens jubileumsfest

Den 17 november var kvällen K som i Korv.

Då samlades ca 150 Korvälskare för att fira Korvakademiens 30-årsjubileum med en hejdundrande Korvfest. Platsen var Restaurang K-Märkt på Östermalm i Stockholm. De firande var Korvtillverkare och Korvutvecklare, pristagare i Korvakademiens olika tävlingar, ledamöter i Korvakademien, Vänföreningen K.O.R.V. och andra gastronomiska sällskap samt ett antal alldeles vanliga Korvälskare.

Arrangör var Vänföreningen K.O.R.V. med sin ordförande , Korvör Emeritus Sören Lundström, i spetsen. Notera att det är för hans skulle ordet Korv skrivs med stor bokstav i denna text.

Festen fick en flygande start, bland annat med hjälp av en stärkande fördrink som piffats upp ytterligare med oliv, syltlök och en skiva Falukorv. Middagen som följde var en avancerad festmåltid på korv, komponerad och utförd i K-märkts kök. Tre små förrätter innehöll bland annat en förtjusande minipizza med salsiccia, buljong med weisswurst och en komposition med kycklingkorv. Till varmrätt bjöds tre sorters hemgjord korv på anka, entrecote och gårdsgris med läckra tillbehör. Desserten efterliknade currywurst med pommes, men smakade ändå efterrätt, turligt nog.

Under middagen bjöds gästerna på underhållning av olika slag under ledning av Korvakademiens ledamot Jan Scherman. Hans Josefsson från Göteborg, likaså ledamot, lät höra sin vackra stämma i både skämt och toner. Han ledde också publiken i en hyllningssång till mottagaren av Korvakademiens specialpris. Det tilldelades fotbollstränaren Janne Andersson, en genuin Korvälskare, om än hittills i det fördolda. Janne Andersson börjar alltid varje besök på en fotbollsarena med att äta en kokt Korv med bröd. Sen möjligen en till. Refrängen till hans ära började: ”Vi hänger me´,vi hänger me`…

Specialpriset är ett unikt konstverk av glaskonstnären Kjell Engman, föreställande en Korv på en gaffel.

Efter maten tävlade gästerna i ett klurigt Korvquiz där det segrande bordet fick som pris Janne Schermans fantastiska Korvbok (en bok var).

Kvällen avslutades med mera Korv,  Korvakademiens Jubileumskorv, som alla fick att mumsa på hemvägen. En Varmkorv av hög kvalitet med extra längd, så att man i varje ände kan ta en rejäl tugga korv utanför brödet. Sånt uppskattar en Korvälskare!